Om ikke det var stormende jubel, var det god stemning og bra temperatur under Kunnskapsverkets operaseminar på Den norske opera og ballett 15. mai.  

En by med mer selvtillit

-Noe som slo meg ved debatten, var at det var konsensus rundt hvilken attraksjon Operabygget et for byen. Det uenighetene i stor grad gikk på, var om utviklingen rundt forringer bygget og i hvilken grad resten av byen får ta del i opplevelsene bygget kan gi, sier Atle Hauge, leder av Kunnskapsverket og innleder på seminaret sammen med Erling Dokk Holm, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Samme har de forfattet rapporten Operaen - symbol og strategi.

 

Rapporten tar ser nærmere på noen måter bygget til den Norske Opera og Ballett, designet av arkitektfirmaet Snøhetta, har påvirket byen og hvordan innbyggerne ser på Oslo.

 

-Vi ser også på hvordan plassering og planlegging av Operahuset på ingen måte er et særnorsk fenomen, men er en del av en større, global utviklingstrend, sier Atle Hauge.

 

For å belyse dette har de blant annet benyttet seg av spørreundersøkelse gjort blant ca 500 besøkende på Operabygget.

 

-Kultur er blitt en favorittstrategi for by- og regionalutvikling, enten det gjelder å tiltrekke seg turister, strategi for å gjøre seg mer attraktive for en kunnskapsarbeidere, eller en del av en posisjonskamp mellom byer. Det er imidlertid sagt mindre om hvordan kultur, kulturarrangementer og særlig arkitektur, påvirker innbyggerne på et sted eller i en by. En monumental bygning, iøynefallende arkitektur, interessant urbant design - hvordan påvirker dette innbyggernes selvbilde og selvtillit?, spør Atle Hauge.   

 

Undersøkelsen underbygger hypotesen om at de besøkende mener at Operaen er en viktig del av Oslo og byens identitet. Dette gjelder både for Oslos befolkning, for andre nordmenn og besøkende fra utlandet.

 

Se hele innlegget til Atle Hauge på konferansen her

 

 

Les hele rapporten her