Den svenske musikkstreamingselskapet Spotify, som hadde 45% av det globale markedet for streaming på slutten av 2015, jakter nå 500 millioner dollar, eller i overkant av 4. milliarder kroner ifølge Svenska Dagbladet. Selskapet verdsettes nå til over 70 milliarder kroner.
Fakta
Spotify

Spotify (sammentrukket av «spot» og «identify») er et svensk rettighetsbeskyttet musikkstreamingprogram som gir brukerne mulighet til å lytte til musikk fra et stadig voksende online lydbibliotek. Spotify ble etablert av Daniel Ek og Martin Lorentzon i 2006. Hovedkvarteret er lokalisert i London, og konsernet har avdelingskontorer i Stockholm og Göteborg. Spotify ble offisielt lansert 7. oktober 2008 og rapporterte et underskudd på 4.4 millioner amerikanske doller for dette året. 1. September 2010 annonserte World Economic Forum selskapet som “Technology Pioneer” (Teknologisk nyskaper) for 2011. Tjenesten hadde per 8. februar 2015 om lag 60 millioner aktive brukere, hvorav 15 millioner var betalende

Spotify har nå over 60 millioner aktive brukere

Nyheten kommer bare få måneder etter Spotify siste store kapitalinnhenting på 526 millioner dollar fra 13 partnere, som blant annet inkluderer Goldman Sachs, TCV, Coca-Cola, GSV Capital og Rinkelberg Capital i tillegg til de tre store musikkselskapene UMG, Sony og Warner. I følge avisen skjedde dette bare tre uker før Apple Music lanserte sin strømmetjeneste.

I følge dokumentene avisen har fått tilgang til, lover Spotify å betale 4 % rente på lånene til investorene. De får ikke kjøpt aksjer i selskapet, men tilbys såkalte konvertible lån, som senere kan omgjøres til aksjer. Slike kapitalutvidelser skjer gjerne i forkant av en børsnotering.

I følge prospektet hadde Spotify i desember 2015 45 % av brukerne på det globale streamingmarkedet for musikktjenester. Det er kraftig økning fra 2013 da de bare hadde 24 prosent. Dette tilsvarer i overkant av 60 millioner aktive brukere.

Sverige er digi-konger

I en rangering av de beste europeiske hovedstedene for digital innovasjon gjennomført av The European Digital City Index (EDCI) like før jul, kom de nordiske hovedstedene Stockholm, København og Helsinki helt på topp, men etter London og Amsterdam. Det var den britiske tenketanken Nesta som gjennomførte rangeringen i samarbeid med European Digital Forum, et EU-støttet forum som skal stimulere veksten og nyskapingen i Europas digitale økonomi gjennom å fremme forståelsen for digitalt entreprenørskap og innovasjon over hele Europa.

At Stockholm klatrer helt til topps er ikke så rart. Ifølge bransjeorganisasjonen Startup Hubs Europa er det omtrent 8000 nystartede digitale firmaer i Stockholm, med nesten 52 000 ansatte. I de foregående tiårene har Stockholms nye firmaer innenfor den digitale økonomien klart å skaffe tilveie 1,8 mrd Euro i investeringer. Blant de andre faktorene som gjøre at Stockholm havner langt oppe på listen er:

  • En rekke suksesshistorier; det er bare London som har flere såkalte «unicorns», enhjørninger, som er betegnelsen på digitale selskaper som blir en suksess. Kjente eksempler er Uber og AirnBnB
  • Kunnskapsrik og høyt utdannet befolkning, inkludert meget gode engelskkunnskaper
  • Øverst i European Innovation Union Scoreboard 2015
  • Støtte fra regjeringen og offentlig myndigheter
  • Optimistisk syn på entreprenørskap, men lavere appetitt for risiko enn de fleste andre europeiske land

Blant de meste kjente nystartede firmaene innenfor den digitale økonomien som har sitt utspring i Stockholm er:

Firma  Tjeneste/produkt               Ekstern finansiering

Klarna   Betalingsløsning på nett    € 250M

Spotify   MusikkstreamingNesten    € 1 milliard

Skype    Live video                           N/A

Mojang  Spillutvikler (blant annet MineCraft) N/A

iZettle    Mobilbetaling                      € 154M

TrueCaller  Nummergjenkjenning     € 70.4M

OxThera    Bioteknologi                     € 46.8M