Av den svenske musikkbransjens samlede inntekter på 9.2 milliarder svenske kroner i 2015 kom 53 prosent fra konserter (4,8 milliarder), 25 prosent fra opphavsrettsinntekter (2,3 milliarder) og 22 prosent fra salg av innspilt musikk (2 milliarder).

Tre drivere

Det kommer frem i den ferske rapporten Musikkbransjen i tall - statistikk for 2015 fra bransjeorganisasjonen Musiksverige. Organisasjonen samler artister, komponister, tekstforfattere, musikere, managere, produsenter, utgivere og utdannelser. En viktig oppgave er å samle sammen og analysere bransjetall. 

I løpet av seks år, mellom 2009 og 2015, har den svenske musikkbransjen inntekter i Sverige og utlandet økte med 40 prosent. Men selv om trenden er oppover for musikkbransjen alle deler er langt fra alle som kan være en del av inntektene øker.

Max
De svensk superprodusenten Max Martin, som egentlig heter noe annet. Foto: Wikipedia.

- Fra et økonomisk perspektiv, er det noen vinnere i en hit-drevet musikkbransje. Fra et mangfoldsperspektiv haster det med å finne frem til en bærekraftig fremtid for den svenske musikkbransjen, sier Linda Portnoff, direktør i Music Sweden i en pressemelding.

Økningen fra fjoråret (2014) var på 13 prosent, tilsvarende èn milliard kroner.

Ifølge Portnoff er det tre drivere for den veksten svensk musikkindustri nå opplever:

  • Interessen for konserter med internasjonale artister holder seg sterkt. Dette markedet økte med 14 prosent.
  • Musikkeksporten steg med 21 prosent fra året før til 1,7 milliarder kroner. Music Sweden skriver at hoveddriveren her har vært og er svenske låtskrivere og produsenter som har oppnådd betydelig internasjonal suksess. Eksempler på dette er produsenten Max Martin og elektronikabandet Swedish House Mafia, som nå er oppløst. En gunstig valutakurs har også bidratt positivt.
  • Den tredje forklaringen er knyttet til generell utvikling av online-sektoren. Markedet for innspilt musikk omsatte for to milliarder kroner, en økning på 12 prosent fra året før. Forklaringen ligger hovedsakelig i økte streaminginntekter og økte inntekter fra utlandet. For første gang siden Music Sweden begynte med denne kartleggingen i 2009, har inntektene fra fysisk salg økt, riktignok med bare én prosent. De svenske musikkselskapene har i dag større inntekter fra salg av "gammeldags" vinyl enn fra YouTube.

Samtidig som Portnoff i Musiv Sweden gleder seg over gode tall, mener hun at digitaliseringen av musikkmarkedet, med noe få store og dominerende aktører skaper betydelige utfordringer for bransjen.

- Vi ser en ujevn fordeling av musikkinntektene på to nivåer, hvor storparten av pengene i det digitale markedet ender opp hos noen få, store aktører, mens resten er fordelt på mange, mindre aktører. En annen utfordring er at store deler av verdiskaping blir igjen hos store, utenlandske digitale plattformer, sier Portnoff.

Hun nevner ikke Spotify, for tiden verdens største strømmetjeneste, som ble etablert av svenskene Daniel Ek og Martin Lorentzon i 2008. Selskapet er i dag verdens største strømmetjeneste for musikk, og ble i forbindelse med en kapitalutvidelse i vår verdsatt til 70 milliarder kroner. På slutten av 2015 hedde de 45% av det globale streamingmarkedet, en kraftig økning fra 2013 (24 prosent). Dette tilsvarer i overkant av 100 millioner aktive brukere. Investorene i selskapet omfatter nå blant annet Goldman Sachs, TCV, Coca-Cola og de tre store musikkselskapene UMG, Sony og Warner

Tidligere i høst ble det også kjent at Spotify kjøpte BBCs listemakere, som utarbeider spillelister. Andelen brukere som hører på ferdige lister er et marked i sterk vekst.

Les rapporten Musikkbransjen i tall - statistikk for 2015 her