I en artikkel som nylig stod på trykk i Magma, diskuterer Gunhild Wedum, stipendiat ved Høgskolen Innlandet og Atle Hauge, leder for Kunnskapsverket innovasjon i matbransjen. De ser spesielt på den nisjen som ofte er kalt lokalmat, og hvordan innovasjon der ofte er en kombinasjon av tradisjon og nyskaping. Dette kaller de retrovasjon.

Kultur og reiseliv er sant

I Norge er ikke mat og restaurantbransjen inkludert i definisjonen av kulturelle og kreative næringer. Det er den derimot i begge våre naboland – Sverige og Danmark (hverfall i noen publikasjoner. I Århus for eksempel, brukes mat og matopplevelser veldig aktivt i forbindelse med at de har status som Europeisk kulturhovedstad). 

 

Peer
Den årlige Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvannet i Valdres er kultur og næring. Foto: Flickr 

Naturen har tradisjonelt vært Norges sterkeste kort i kampen om turister. Det er imidlertid kommet helt tydelig signaler fra regjeringen og virkemiddelapparat om at man også i Norge i større grad ønsker å utnytte potensialet i møtet mellom kultur og reiseliv. Med retrovasjon som en strategi i lokalmatmarkedet er det mulig å kombinere dette – enestående naturopplevelser som kun Norge kan by på samt autentiske og spennende matopplevelser. Som i tillegg til å gi kunden en spesiell opplevelse smaker veldig godt.

Les kronikken i Magma her 

God lesning!