Som Norges andre UNESCO Creative City ble Lillehammer i går kveld formelt godkjent som Norges første "litteraturby". Bergen ble opptatt som Norges førte UNESCO-by i kategorien gastronomi i 2015. Totalt teller UNESCO-nettverket nå 80 byer i 72 land.

I godt selskap

- Dette er en kjempeinspirasjon for oss, det åpner for en rekke muligheter, men det er nå jobben virkelig starter. Dette er viktig for samarbeidsaktørene her, men også for Norge og de norske litterære miljøene. Samtidig er det en viktig internasjonal anerkjennelse av de kvalitetene Lillehammer og Norge har på området, sier Øyvind Pedersen, tidligere kultursjef på Lillehammer som var den som satte i gang søknadsprosessen. Sammen med nåværende kultursjef Olav Brostrup Müller har de ledet søknadsarbeidet. Øyvind Pedersen leder nå Lillehammers satsing på kulturelle og kreative næringer.

Øyvind
Øyvind Pedersen, leder av satsingen på kulturelle næringer i Lillehammer/Innlandet-regionen og kultursjef i Lillehammer kommune, Olav Brostrup Müller, under presentasjonen av Lillehammers søknad om bli UNESCO Creative City Literature på årets Fabrikken-seminar på Lillehammer.

-Det er bare å gratulere Lillehammer med status som UNESCO-litteraturby. Dette henger høyt og Lillehammer er med dette medlem i et selebert selskap, men byer som Melbourne, Edinburgh, og Praha bare for å nevne noen få. Dette viser at det jobbes godt med kultur der – noe også 6. plassen i Norsk Kulturindeks som kom tidligere i uka viser, sier leder av Kunnskapsverket, professor Atle Hauge.

Til sammen har UNESCO Creative City Literature 20 medlemsbyer. Sammen med Lillehammer ble syv andre byer opptatt som litteraturbyer nå; Bucheon, Durban, Manchester, Milano, Québec, Seattle og Utrecht (Se egen oversikt). Reykjavik var den første nordiske byen som fikk litteraturstatus. De andre kategoriene i tillegg til gastronomi og litteratur er film, musikk, håndverk, design og media-kunst (Media Arts). Det var 64 byer i 44 land som tirsdag kveld fikk vite at de var blitt utnevnt til UNESCO Creative City.  

Litteraturarv og verdiskaping

I søknaden fremhevet Lillehammer blant annet sin litteraturhistoriske arv med internasjonale forfatternavn som Sigrid Undset og Bjørnstjerne Bjørnson (som begge fikk Nobelprisen i litteratur), den årlige litteraturfestivalen (Nordens største og en av Europas viktigste), et levende akademisk miljø med Høyskolen i Innlandet (filmskolen), Nansenakademiet og at de er medlem av ICORN som Friby for forfulgte forfattere, samt at de nå bygger opp et litteraturhus i forbindelse med biblioteket.

Sigrud
Sigrun Undset fikk fikk Nobelprisen i litteratur i 1928. Hun bodde alle sin voksenår på sitt elskede Bjerkbæk like utenfor Lillehammer. Foto: Wikipedia. 

-Disse nye utnevnelsene viser et forbedret mangfold i byprofiler og geografisk balanse, med 19 byer fra land som ikke tidligere var representert i nettverket, uttalte UNESCO's generaldirektør Irina Bokova i forbindelse med offentliggjøringen. – At 9 afrikanske byer nå er blir med i nettverket er en suksess, la hun til.

Formålet med UNESCOS Creative City-satsing er en tydelig satsing på kultur som næring for å skape en global kulturnæring. Medlemmene skal ta vare på det genuine kulturuttrykket, samtidig som man skal skape en kulturell og økonomisk merverdi. Byene forplikter seg til å samarbeide mot en felles forståelse av kulturelt mangfold og en bærekraftig, urban utvikling, hvor de bruker statusen og sin nye kunnskap til å satse på kreative næringer og kulturturisme. Næringsforståelsen og definisjonen av UNESCO-oppdraget er likt for alle kategoriene. Byene vil være helt i front av UNESCOs innsats for å fremme innovasjon og kreativitet som sentrale drivkrefter for en mer bærekraftig og inkluderende byutvikling.

Hva den reelle verdiskapingen så langt er for den enkelte by og region finnes det foreløpig ingen oversikt over.

Bergen fremhevet at de er verdensleder på sjømat, både gjennom ledende marine forskningsmiljøer og produsenter. Hele sjømatnæringen i Bergensregionen teller nærmere 900 foretak, sysselsetter rundt 3.500 ansatte, har 5 mrd. i verdiskaping og 32,2 mrd. i omsetning.

Fra pub til pub med James

Ved hjelp av litterære superstjerner som James Joyce og Oscar Wilde startet irske myndigheter for flere år siden jakten på nye inntekter ved å gjøre Dublin til verdens litteraturhovedstad med litterære superstjerner som James Joyce, Oscar Wilde, Bram Stoker, Edmund Spenser, George Bernard Shaw og Samuel Beckett.

Hvor mange som årlig kommer primært for å gå i litteraturen fotspor er usikkert, men ifølge Irske turistmyndigheter oppsøkte 3.4 millioner utenlandske turister såkalte "kulturelle aktiviteter" for noen år tilbake, hvorav ca. 500.000 deltok på kulturelle festivaler/events. Norge hadde til sammenligning 6.6 millioner utenlandske turister i 2011. Om lag halvparten av disse besøkte Oslo, hvor Vigelandsparken, Munch-museet, Vikingskipene på Bygdøy og Holmenkollen er de mest besøkte attraksjonene.  

Ikke minst har irene klarte å skape handlingen i Ulysses om til en hel haug litterære vandringer fra frittstående aktører, men uten at myndighetene har noen offisiell oversikt over hvor mange som deltar eller løser billett. Handlingen i boken utspiller seg i løpet av en eneste dag, 16. juni 1904, og handler om det moderne Dublin. Omfavnelsen av James Joyce som et litterært ikon og en elsket sønn av byen som Dublin kunne utvikle i forhold til turisme, tok for alvor av i forbindelse med etableringen av Bloomsday Festivalen i 2000. I dag finnes det en rekke litterære pub og sykkelturer.  

Bllomsday
Fra Bloomsdayfestivalen i Dublin. 

- Ved å strekke seg, jobbe enda litt hardere og systematisk for å klare de tøffe kravene det er for å komme opp på det nivået en UNESCO-status krever, viser Lillehammer at de har ambisjoner. Dette er for øvrig god innovasjonsstrategi – finne noe man er bra på, og så bli enda litt bedre. Med Litteraturfestivalen og andre arrangementer har Lillehammer klart å ta en posisjon som litteraturby. Anerkjennelsen fra UNESCO vil forhåpentligvis gjøre at man blir enda bedre på dette. Det blir veldig spennende å se hva Lillehammer får ut av det. Vi gleder oss til å følge utviklingen på nært hold, sier Atle Hauge. 

Vi kommer tilbake med en større analyse av UNESCO Creative City på et senere tidspunkt. 

Det litterære Dublin

Navn                                                Hva

James Joyce                                   Senter og museum

Dublin forfattermuseum             Museum

Bernhad Shaws fødested            Opplevelse

Yeats utstilling                               Utstilling

Bloomsday                                     Festival

Dublin bokfestival                         Festival

DLR poesi nå                                  Festival

 

UNESCO Creative City Literature

By

Land

Melbourne

Australia

Dublin

Irland

Heidelberg

Tyskland

Ulyanovsk

Russland

Praha

Tsjekkia

Montevideo

Uruguay

Reykjavík

Island

Lviv

Ukraina

Norwich

England

Krakow

Polen

Iowa City

USA

Óbidos

Portugal

Granada

Spania

Dunedin

New Zealand

Baghdad

Pakistan

Tartu

Estland

Barcelona

Spania

Nottingham

England

Ljubljana

Slovenia

Edinburgh

Skottland

 

 

NYE opptatt i 2017

 

Bucheon

Korea

Lillehammer

Norge

Durban

Sør-Afrika

Manchester

England

Milano

Italia

Québec

Canada

Seattle

USA

Utrecht

Nederland