Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge gir til sammen over syv millioner kroner i høstens tildelingsrunde. Musikerne Mari Boine og Anneli Drecker får begge støtte til internasjonal promovering av nye album. 

Artica Svalbard

Mer enn 60 prosjekter får tilskudd i høstens tildelingsrunde innen musikk, litteratur og visuell kunst. I tillegg er det gitt noen ekstraordinære tildelinger til prosjekter som er strategisk viktige for Nord-Norge. Et slikt prosjekt er etableringen av Artica Svalbard, en stiftelse som skal jobbe med å fremme Svalbard som et sentrum for kunst, kultur og samfunnsdebatter i nord. Artica Svalbard er etablert sammen med Kulturdepartementet og Fritt Ord. I tillegg går også Sparebankstiftelsen DNB inn med fondsmidler.

-Svalbard er en viktig del av Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norges satsingsområde. Vi tror etableringen vil skape viktig næringsutvikling, samtidig som Svalbard blir satt på den globale agendaen på helt nye områder, sier styreleder Marit Reutz.

I tilknytning til det samiske 100-årsjubileet Tråante 2017 får den samiske saksofonisten Mette Henriette Martedatter 100 000 kroner i støtte for å produsere musikk til jubileet. Det er også store forventninger til filmen Sameblod som vil ha en spesialvisning under jubileet. Kulturnæringsstiftelsen har investert 600 000 kroner i filmen og er meget stolt over at den er tatt inn på noen av verdens mest prestisjetunge filmfestivaler, inklusive Sundance Film Festival i januar 2017.

Neste år er åtte samiske kunstnere invitert til å stille ut sine verker på Documenta 2017 i Athen og Kassel. Festivalen, som kun arrangeres hvert femte år, regnes som verdens viktigste utstillingsarena for visuell kunst.

BjørbnErik
Bjørn Eirik Olsen. 

-Et fåtall norske kunstnere har gjennom tidene blitt invitert til Documenta, og at åtte samiske kunstnere nå tas inn vil kunne markere en ny tid for samisk kunst internasjonalt, sier daglig leder Bjørn Eirik Olsen i Kulturnæringsstiftelsen.

Som tidligere år er det høy aktivitet i Lofoten. Blant annet får Galleri 2 og Norwegian Rock Design i Stamsund samt Nordnorsk Kunstnersenter i Svolvær støtte, i tillegg til flere andre atelierer og bedrifter. Det som er gledelig er at det nå også skjer mye spennende på kulturnæringssiden i Vesterålen. Blant annet får tre prosjekter i Nyksund støtte: Nyksund Kurs- og reatreatgård får 150 000 kroner til gjesteatelier, Blås idé får 140 000 kr til åpning av visnings- og salgssted for glasskunst og Arthur-brygga får 100 000 kroner til studioutstyr. Også to andre musikkstudio i Nordland får støtte, Hønsehuset rytmisk lydstudio i Bodø og Sørneset Produksjon i Brønnøysund.   

Les mer her: