Island snekrer nå ut en ny strategi for å styrke kreative næringer på tvers av myndigheter og næringsliv. 

Mer enn heitur pottur

Det er Lilja Alfreðsdóttir, minister for utdanning, kultur og kultur, som har ledet strategien, mens den erfarne utenriksdiplomaten Auður Eddu Jökulsdóttir skal lede selve arbeidet.

Satsingen er forankret i nærings- og innovasjonsdepartementet og kultur- og innovasjonsdepartementet. De skal blant annet utforme en langsiktig politikk for markedsføring av Island i utlandet og promotering av eksport på alle områder, inkludert i den kreative sektoren.

leder arbeidet
Det er den erfarne diplomaten Auður Eddu Jökulsdóttir som skal lede arbeidet med å bygge kulturelle og kreative næringer på Island. 

Statsminister på Island er den 43 år gamle Katrín Jakobsdóttir, som leder en  
storkoalisjonsregjeringen bestående av venstrebevegelsen De grønne - hvor Jakobsdóttir er partileder - samt det konservative selvstendighetspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn) og sentrumspartiet Framsóknarflokkurinn. Sagaøya, med ca. 350.000 innbyggere, har vært preget av politisk ustabilitet siden finanskrisen.

De senere årene, spesielt etter at en serie vulkanutbrudd lammet store deler av flytrafikken i Nord-Europa i 2010, har turistinteressen for Island nærmest eksplodert. Lammelsen av flytrafikken skape også nyordet «askesky». Et nytt og økende problem er det utenlandske medier omtaler som en invasjon av influencere, som poster det ene bildet mer spektakulært enn det andre på Instagram til sine hundretusener av følgere. De meste populære turistområdene på Island merker nå betydelig slitasje. Mange stiller derfor spørsmål med hvor mange flere turister Island kan klare.

Konkret hvilke næringer Island skal satse fremgår ikke av strategien.