Ved hjelp av litterære superstjerner som James Joyce og Oscar Wilde jakter Irske myndigheter nå nye inntekter i en skakkjørt økonomi, og vil gjøre Dublin til verdens litteraturhovedstad. Fra før er de allerede utpekt som "litteraturby" av UNESCO.

Mens vi venter på oppgangen

For ved siden av Joyce, som er mest kjent for sitt litterære storverk Ulysses, har den irske hovedstaden Dublin enten fostret eller vært hjemstedet for flere andre kjente forfatteren, som Oscar Wilde, Bram Stoker (han som skrev Dracula) Edmund Spenser, George Bernard Shaw og ikke minst Samuel Beckett. Becketts geniale teaterstykke Mens vi venter på Godot regnes i dag som en av klassikerne innenfor det absurde teater, og er blant de hyppigst oppførte stykkene i verden, selv om samtiden ikke skjønte noe av det.

Oscar Wilde ble født og oppvokst i byen, men flyttet etter de første studieårene til London. På hver sin måte og i ulike grad var alle litterære modernister, som fornyet sine fag og sjangre. Felles for dem var at de enten hadde sitt opphav i eller et forhold til Dublin. Det er noe byen nå ønsker å utnytte. «Vi har mye å bygge på», sier en bokhandler i den 244 år gamle bokhandelen Hodges Figgis til The Wall Street Journal.

Fakta
Dublins forfattere

James Joyce
Oscar Wilde
Bram Stoker
Edmund Spenser
George Bernard Shaw
Samuel Beckett

Tigerboom i et grønt landskap

I takt med øyas eksplosive økonomiske utvikling fra 1994 til 2007, som ble døpt Den keltiske tigerboomen, fikk turistindustrien også en langt mer sentral plass og med det landets litterære verdensarv. Men det meste gikk rett vest etter 2007, da Irland for alvor fikk smake effekten av boligboblen. Da krisen slo inn for fullt i toppåret 2007 hadde Irland 9. millioner turister og prisene var stive overalt. Antall besøkende har siden gått betydelig ned, og prisene på overnatting falt tilsvarende. Dublin har nå rundt 4. millioner besøkende i året. Hvor mange som kommer primært for å gå i litterære fotspor er usikkert, men ifølge Irske turistmyndigheter oppsøkte 3.4 millioner utenlandske turister såkalte "kulturelle aktiviteter" i 2014, hvorav ca. 500.000 deltok på kulturelle festivaler/events. Til sammenligning hadde Norge 6.6 millioner utenlandske turister i 2011. Om lag halvparten av disse besøkte Oslo, hvor Vigelandsparken, Munch-museet, Vikingskipene på Bygdøy og Holmenkollen er de mest besøkte attraksjonene.

Fakta
Det litterære Dublin
James Joyce Senter
James Joyce museum Museum
Dublin forfattermuseum Museum
Bernhad Shaws fødested Opplevelse
Yeats utstilling Utstilling
Bloomsday  Festival
Dublin bokfestival  Festival
DLR poesi nå Festival

 

Fra pub til pub med James

Ikke minst har irene klarte å skape handlingen i Ulysses om til en hel haug litterære vandringer fra frittstående aktører, men uten at myndighetene har noen offisiell oversikt over hvor mange som deltar eller løser billett. Fortellingen i boken utspiller seg i løpet av en eneste dag, 16. juni 1904, og handler om det moderne Dublin. Her følger leseren den gamle myten om Ulysses (el. Odyssevs), Penelope og Telemakhos, representert i skikkelsen Leopold Bloom, hans kone Molly Bloom og Stephen Dedalus. Den utforsker flere områder av livet i Dublin, og dveler ved dets elendighet og ensformighet, men er også en lidenskapelig og detaljert studie av byen. Joyce uttalte at hvis byen skulle bli ødelagt av en katastrofe, kunne den bli bygget opp på nytt, brikke for brikke, ved å bruke hans arbeid som modell. Ved å følge handlingen mer eller mindre slavisk har det derfor vært mulig å lage detaljerte ruter – med relevant innhold og nok øl og annet drikke underveis.

-Omfavnelsen av James Joyce som et litterært ikon og en elsket sønn av byen som Dublin kunne utvikle i forhold til turisme, tok for alvor av i forbindelse med etableringen av Bloomsday Festivalen i 2000. Det er arrangement som siden har vokst voldsomt, sier tidligere litteraturprofessor Dr Eibhlin Evans. For noen år siden tok hun steget fullt ut i godt voksen alder og etablerte The Flying Book Club, som har spesialisert seg på litterære turer, møter og arrangementer i Dublin. Hun ble også engasjert til å skrive byens søknad som endte opp med at Dublin ble tildelt status som UNESCO litteraturby i 2010.

-Det er generelt stor interesse for litteratur her blant befolkningen og det er en akseptert identitet å være forfatter, sier hun.

Det er det åpenbart også hos irske myndigheter, for de offentlige støtteordningene overfor landets forfattere er rause, både i gode og dårlige tider. Blant annet er alle inntekter fra det professor Evans kaller for "kreative bestrebelser" skattefrie.

 

James Joyce
James Joyce er kanskje Irlands største litterære kanon. Det vet landet å benytte seg av. Foto: Wikipedia.

Samtidig har opphevelsen av opphavsretten til Joyce i 2012, som ble meget strengt strengt og påpasselig forvaltet av etterkommerne i alle år, gjort det langt lettere å bruke Joyce i ulike kommersielle sammenhenger og innpakninger. Det har også resultert i flere nyutgivelser av verkene hans. Opp gjennom årene har den litterære produksjonen omkring Joyce og hans forfatterskap vært svært omfattende. Ved siden av vandringer blir det også gjenskapt måltider fra boken. Dublin, som er på størrelse med Oslo, har både et senter og museum dedikert til Joyce, i tillegg til et forfattermuseum som omhandler hele landets litterære arv (se oversikt). Ut ut over dette finnes det rekke litteraturpuber – men foreløpig ikke noe litteraturhus.

Blant tilbudene til The Flying Book Club er The Dubliners Day Out som er en introduksjonstur til boken The Dubliners, en av de meste leste og populære bøkene til Joyce, og et besøk på Little Museum of Dublin. Om kvelden går de i de samme gatene som figurene til Joyce, opp til "De dødes hus", som Joyce baserte sin historie “Den døde" på, hvor historien fremføres av irske skuespillere.

Litterære nettkjenninger

Men om myndighetene har problemer med å måle den faktiske effekten av litteratursatsingen, er det ingenting å si på engasjementet til turistmyndighetene i Dublin. Det som har gitt størst konkret uttelling er en podcast de introduserte allerede i 2006. “I fotsporene til Ulysses" (In the Steps of Ulysses). Dette er selvguidede turer, men hvor du får informasjon underveis. 

På tross av aktiv markedsføring for å gjøre Dublin til en litteraturby, mener professor Evans at det er stor avstand mellom hva myndighetene ønsker at byene skal bli og hva de faktisk gjør.

-Det var derfor jeg etablerte Flying Book Club i 2011, sier hun.

Som akademiker ser hun faren for at hele denne satsingen utvikler seg til et vulgært sirkus, en "disneyfisering", som primært er opptatt av anekdoter og de enkle historiene for å skaffe inntekter fra turistene. 

- Litteraturscenen er en stor arena hvor det er rom for mange former for engasjement og involvering. I bestrebelsene etter å pakke inn vår litterære arv for å få flere turister, er det en risiko for å redusere det hele til et spetakkel uten substans. Det må vi unngå, sier hun.

Turer:

Litterær pubtur

Litterær sykkeltur

Dublin på sykkel