I kjølvannet av suksessen til Guggenheimmuseet i Bilbao har det vært knyttet store forventninger til de nye museene i henholdsvis Helsinki og Abu Dhabi i Saudi Arabia. Mens forslaget i Helsinki ser ut som et forvokst havnelager i designertre, er Frank Gehrys enorme stålbyggeklosser på en egen halvøy i Abu Dhabi like flamboyant selvopptatt som bygget i Bilbao.
Fakta
Guggenheimstiftelsen
  • Stiftelsen bygger på formuen til den amerikanske forretningsmannen Solomon Robert Guggenheim, som ble skapt i gruveindustrien.
  • I 1919 pensjonerte han seg for å vie resten av livet til forvaltningen av Solomon R. Guggenheim Foundation, et nonprofitt organisasjon med fokus på filantropi og kunst.
  • Stiftelsen er særlig kjent for sin omfattende samling av moderne kunst med sentrale verker av kunstnere som blant annet Léger, Delaunay, Klee og Kandinsky.
  • De har nå en forvaltningskapital på nærmere 1. milliard norske kroner.

Jakten på kulturturistene alle vil ha

For selv 15 år etter at Guggenheim-museet i Bilbao åpnet sine dører, er det fortsatt et referansepunkt og selve juvelen i internasjonal kunst og kulturturisme. Årlig tilfører museet byen rundt 2.7 milliarder kroner i turistinntekter, og er følgelig en viktig magnet for hele denne nord-spanske regionen. Uten det nye museet, og revitaliseringen av hele byen og regionen, ville veldig mye vært annerledes.

Helsinki Guggenheim
Lavmælt i Helsinki, signert Moreua Kusunoki Arkitektkontor. Ill.: Moreua Kusunoki/Guggenheimmuseet.

Men skal man tro en omtale av vinnerutkastet i Helsinki til det franske arkitektfirmaet Moreua Kusunoki i The Economist, «er det helt ekstraordinært at et design som vant over 1700 andre konkurrenter er så ordinært...de gjør ingenting med havnefronten, i motsetning til det høyt elskede operahuset i Oslo, som dypper taket i sjøen…arkitektene har ikke foreslått noen nye måter å betrakte kunst på som gjør at bygget og museet kommer til å blir en turistmagnet og noe alle må se».

Sentralt

Museet, som ligger prominent til langs kaien helt sentralt i byen, er satt sammen av en rekke «uavhengige» bygninger, men som henger sammen gjennom åpne plasser og ganger. Det har overhodet ikke noe spektakulært over seg, i motsetning til Guggenheimmuseet i Bilbao og det som nå bygges i Abu Dhabi, begge signert den amerikanske arkitekten Frank Gehry. Han var også arkitekten bak det nyåpnede kunstmuseet til Louis Vuitton Stiftelsen like utenfor Paris. Motemerket Louis Vuitton er juvelen i kronen i verdens største luksuskonsern LVMH, som kontrolleres av Frankrikes rikeste mann, Bernard Arnault. Stiftelsen har en enorm kunstsamling som nå har fått sitt hjem.

Juryen i Finland, som ble ledet av en tidligere dean ved arkitekturstudiet ved prestisjetunge Columbia University i New York, mente at vinnerutkastet «gir en følelse av fellesskap og animasjon som matcher ambisjonene om å hedre både folket i Finland, og etableringen av museet i fremtiden». De mener også at konseptet er svært fleksibel og designet for å omfavne alle moderne krav til et museum i en tydelig urban kontekst.

Bygenerator

For i kulturturismens tidsalder er det på ingen måter likegyldig hvordan nye, store signalbygg ser ut eller hvor de ligger. Etter suksessen i Bilbao er dette internasjonalt bare blitt referert til som «Bilbao-effekten», altså hvordan ett bygg kan være en helt avgjørende faktor i gentrifiseringen/byutviklingen av et sted eller, som i Bilbao, en hel by og region. Erfaringer fra flere andre europeiske byer med nye, attraktive kulturbygg underbygger dette. Centre Pompidou-Metz i Lorraine-regionen i nordøstlige Frankrike på grensen til Tyskland og Louvre-Lens, som ligger midt mellom Paris og Brüssel, har siden åpningen i 2012 gitt en økonomisk effekt for Louvre-Lens regionen årlig på nærmere 200 millioner kroner årlig. Pompidou-Metz, som åpnet i mai 2010, har frem til nå vært besøkt av 1.7 millioner.

Guggenheim Bilbao
Guggenheim Bilbao, som gav navnet til «Bilbao-effekten».

Dette har også relevans i Norge. I rapporten "Nytt Nasjonalmuseum – økonomiske ringvirkninger og potensial" (Nasjonalmuseet/ Virke 2013), hevdes det at et nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen i Oslo kan gi en verdiskapning på 520 millioner kroner. Skulle man oppnå en tilsvarende besøksvekst som Operaen erfarte, representerer det 500.000 nye besøkende. Sånt blir det penger av.

I en slik kontekst knytter det seg derfor stor spenning til hvilken boost den nye kulturaksen fra Bjørvika med Operaen, Nye Deichmanske og Munchmuseet forbi Nasjonalmuseet på Vestbanen og ut til Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen – kan gi Oslo som internasjonal kulturdestinasjon.

I internasjonal turistsammenheng er det nå ovale helgereiser (”short-breaks”) som øker mest. Her har  europeiske storbyer hatt en betydelig vekst de senere årene, med 14 % fra 2012 til 2013. I følge bransjeorganisasjonen ITB World Travel Trends er hoveddriverne for denne utviklingen kunst og kultur, gode shoppingmuligheter og lett tilgjengelighet.

I skjæringspunktet mellom øst og vest

Arkitektkonkurransen i Helsinki ble initiert og koordinert av den amerikanske Solomon R. Guggenheim Foundation, Helsinki by og finske myndigheter. Det er ikke stiftelsen som skal bygge det nye museet, men helt og holdent nasjonale finske og regionale myndigheter. Ut over Bilbao, og nå Helsinki og Abu Dhabi, har stiftelsen, som har sitt hovedkontor i det verdenskjente Guggenheimmuseet i New York, også det tegnet av en av datidens meste kjente og flamboyante arkitekter, Frank Lloyd Wright, vært initiativtaker til museer i Venezia, Berlin og i Kina, alle med Guggenheim i navnet. De to siste er av ulike årsaker avviklet.

Museet i Helsinki har en foreløpig kostnadsramme på 130 millioner Euro, rundt 1, 2 milliarder NOK. Totalt blir det på 12 100 kvadratmeter, hvorav ca 4000 kvadratmeter vil være utstillingslokaler. Tomten er på rundt 20 mål.

I begrunnelsen for å legge et nytt Guggenheim-museum til Helsinki, skriver stiftelsen at Helsinki er en by i skjæringspunktet mellom øst og vest som nå er ett av de raskest voksende storbyområdene i Europa.

Guggenheim Abu Dhabi, hovedstaden i De forente arabiske emirater (UAE), vil bli noe helt annet enn det som nå skal bygges i den finske hovedstaden. Plassert på en egen øy, Saadiyat Island, vil det 450.000 kvadratmeter store museet bli en internasjonal museumsgigant, hvor de både skal huse sin egen store samtidskunstsamling og presentere spesielle prosjekter med utgangspunkt i den rikholdige samlingen til Guggenheim Stiftelsen. Utstillinger og utdanningsprogrammer vil ha særlig fokus på Midt-Østens samtidskunst. Museet eies av Saudi-Arabiske myndigheter, mens Guggenheim Stiftelsen skal administrere utstillingsprogrammet deres.

AbuDahbi
Noe helt annet i Abu Dhabi, hovedstaden i De forente arabiske emirater (UAE), tegnet av den amerikanske stjernearkitekten Frank Gehry. Foto: Guggenheim Abu Dhabi.

Museet blir ikke alene. For i dette området vokser det nå frem en av verdens mest potente museumskonstellasjoner tegnet av verdens mest etterspurte nålevende arkitekter. Zayed National Museum er tegnet av Norman Forster, Louvre Abu Dhabi av Jean Nouvel, den nå avdøde iranskfødte, engelske stjernearkitekten Zaha Hadidet er ansvarlig for et kunstsenter, mens japanske Tadao Ando har tegnet et marinemuseum og en filial av New York University.