Den europeiske festivalorganisasjonen The European Festivals Association (EFA) har inngått et banebrytende samarbeid med Google Cultural Institute.

Teknikkens triumf!

To arrangementer i regi av EFA er nå tilgjengelig digitalt via Googles digitale plattform Google Cultural Institute, som foreløpig er gratis. 

Den første, Heart of Europe, er en historisk gjennomgang av utviklingen av europeiske festivaler i etterkrigstiden, frem til dagens vektlegging av mangfold og eksperimentelle festivaler. Den andre, Effe Awards 2015-2016, er en kortpresentasjon av de 12 vinnerne som vant den første utdelingen av EFFEs pris for beste europeiske festival. EFFE står for Europe for Festivals, Festivals for Europe og er et pilotprosjekt støttet av EUs Creative Europe Program og Europaparlamentet. Blant festivalene er kjente festivaler som Ars Electronica, Festival d'Aix-en-Provence, Midnight Sun Film og Manifesta.

Dette føyer seg inni rekken av eksempler der de kulturelle næringene er med på å drive innovasjoner, enten alene eller på lag med teknologiselskaper som for eksempel Google. Som alt annet i dagens økonomi er dette et område der digitalisering i stadig større grad setter premissene, sier leder av Kunnskapsverket, professor Atle Hauge.

- De kulturelle næringene har ledet an i digitalisering av hele verdikjeden, fra innovasjon, produksjon, distribusjon og konsum. Festivaler har vært av de kulturelle tilbudene som i størst grad har knyttet til fysisk oppmøte, der distribuert og digitalisert produkter og tjenester har vært av marginal betydning. Om digitaliserte produkter og tjenester også på dette området kan vise seg å være attraktivt i markedet, kan det bety mye for flere andre næringer og bransjer også, sier han.

Ved å se nærmere på de kulturelle og kreative næringene sier han at vi kan lære noe om resten av økonomien.

-Foreløpig vet vi altfor lite om disse mekanismene, og vi i Kunnskapsverket forsøker derfor å finne ut hva, hvor og hvordan de kulturelle næringene virker sammen med resten av kunnskaps-økonomien, sier han.

Den europeiske festivaler Association (EFA) er paraplyorganisasjonen for ca 100 festivaler, nasjonale festival foreninger og kulturnettverk fra 40 land over hele Europa.

Tilgjengelighet er alt

Etablert i 2011 er Google Cultural Institute en av verdens største digitale kulturformidlere gjennom et samarbeid med 900 partnere fra over 60 land. På Googles plattform kan sentrale kultur og kunstinstitusjoner som teller alt fra Musée D'Orsay i Paris til British Museum i London vise 6 millioner kunstverk, bilder, videoer, manuskripter og andre dokumenter. Google omtaler dette som et online utstillingsvindu, og samarbeidet med EFA omfatter totalt over 60 av verdens fremste festivaler.

Utstillingen ligger på Googles nettsted www.g.co/performingarts og er tilgjengelig på plattformer som mobil, nettbrett og stasjonære datamaskiner.

Fra før ligger det en rekke konsert og teater-opptak her, men enten de er fra festivaler, teater eller konserter er det kun utdrag, ikke hele forestillingen. Den er de fleste profesjonelle institusjonene  varsomme med å gi bort gratis av flere åpenbare grunne, selv om de digitale strømmeinntektene foreløpig bare er peanøtter. Her kan det derfor ligge smakebiter fra prøvene, et besøk i huset, på eller bak scenen. Hensikten er å gjøre all verdens kultur og kunstinstitusjoner tilgjengelig for folk flest på online plattformer. "Inne" på scene kan tilskuerne navigere i en 360-graders video av forestillingen, som gir en opplevelse av å være på scenen skulder-til-skulder med artistene.