I mange år gikk det rykter om at Bob Dylan hadde et omfattende privatarkiv, gjemt for offentligheten, som inneholdt tekster, korrespondanse, opptak, filmer og fotografier fra de første årene av hans kunstnerkarriere. Nå skal det bli en driver for revitalisering av den søvnige byen Tulsa.

Gullgruve for Dylan-fans

Det skjer etter at hele arkivet med over 6000 gjenstander ble kjøpt av flere institusjoner i Oklahoma for et sted mellom 15 og 20 millioner dollar, tilsvarende 120 – 160 millioner norske kroner.

En av de viktigste bidragsyterne til kjøpet er oljemilliardæren George B. Kaiser, som med en formue på 7 milliarder dollar (50 – 60 milliarder kroner) er Oklahomas rikeste mann gjennom selskapet Kaiser-Francis Oil Company. Som sønn av flyktninger fra Nazi-Tyskland, er han fra før en betydelig  fundraiser for det demokratiske partiet i en av USAs med konservative stater. For flere år siden opprettet han en stor stiftelse med en forvaltningskapital på rundt 34 millioner dollar. Primært har den støttet opp under førskolelærerutdanning og arbeid for kvinner i fengsel, men for fem år siden kjøpte den arkivet etter den amerikanske folkemusikk-legenden Woody Guthrie. «Guthrie og Dylan kan sammen være med å revitalisere Tulsa», sier han til The New York Times. Selv er ikke Kaiser noen Dylan-fan, men er helt tydelig på at både Dylan og Guthrie har en soleklar plass i USAs historie, både som kunstnere og samfunnsaktører/debattanter/kritikere.  

Guthrie
Guthrie-museet i Tulsa. Foto: Wikipedia.

Omfattende

Nå viser det seg at arkivet etter Dylan er langt mer omfattende og interessant enn det selv de fleste Dylan-eksperter kunne forestille seg. I følge avisen vil det bidra til å kaste nytt lys over en av USAs mest betydelige og innflytelsesrike kunstnerkarrierer, som har påvirket flere generasjoner og kommentert samfunnsutviklingen i USA. Mange av Dylans mest kjente sanger er fra 1960-tallet, da han ofte ble omtalt som «talsmann for en generasjon», og ble en ledende skikkelse i den voksende amerikanske motkulturen. Sanger som Blowin' in the Wind og The Times They Are A-Changin ble viktige for borgerrettsbevegelsen i USA og krigsmotstandere verden over. Disse og andre bidro til å øke betydningen av politiske sangtekster.

Bob Dylan, som ble født Robert Allen Zimmerman 24. mai 1941 i Duluth, Minnesota, er i dag 75 år gammel, men holder fortsatt konserter og drar på turne. Sist han opptrådte i Norge var med tre konserter i Oslo Konserthus i oktober 2015.

Det er bred enighet om at Dylan har vært en av mest framtredende og innflytelsesrike personlighetene innen populær-musikken gjennom mer enn 45 år. I de senere år har Dylan hatt en renessanse gjennom plater, memoarbok, dokumentarfilm av Martin Scorsese, og sin kontinuerlige konsertvirksomhet.

Det er derfor ikke et hvilket som helst arkiv som nå er kommet til Tulsa. 

-Det kommer til å gi helt ny innsikt i forståelsen av Bob Dylan som en av USAs viktigste musikere og  historiefortellere, sier Sean Wilentz, historiker ved Princeton University og forfatter av boken Bob Dylan i Amerika til avisen. Wilentz er en av forskerne som har fått «snikkikke» på arkivet før arkiveringsarbeidet har startet.

Fordi Dylan gjennom hele karrieren har vært en svært privat og hemmelighetsfull artist som har «bydd» lite på seg selv, har nyheten om arkivet vakt stor interesse blant Dylan-forskere. For nå viser det seg at materialet gir et helt unikt innblikk i arbeidsprosessen til Dylan. Her er blant annet dusinvis av omskrevne sanger. En låt som Dignity gikk gjennom mer enn 40 sider med endringer, men er fortsatt ikke blitt med på noen utgivelser. Samlingen inneholder også to bærbare PCer som ble brukt i forbindelse med albumet Blood on the Tracks. De inneholder mange spor av hvordan Dylan skrev noen av sine mest kjente sanger.

I en uttalelse i forbindelse med salget har Bob Dylan ifølge The New York Times sagt at han er glad for at hans arkiver har funnet et hjem og kommer til en samling med verker av Woody Guthrie og spesielt alle de verdifulle gjenstandene etter indianere. «For meg», sier han med typisk understatement, «var dette det eneste riktige».

Den juridiske eieren av arkivet er University of Tulsa i Oklahoma, hjemstaten til Woody Guthrie, som var en av Dylans viktigste inspirasjonskilder. Etter to år med katalogisering og digitalisering vil materialet ta sin plass i Tulsa sammen med et sjeldent eksemplar uavhengighetserklæringen og altså arkivet etter Guthrie.

Kulturturisme

For Kaiser er kjøpet av arkivet et ledd i en strategisk utvikling av Tulsa. "Portland var ikke alltid kult; Seattle var ikke alltid kult, "sier Kaiser til avisen. "En av måtene du kan prøve å gjøre byen din kul på   er ved å tiltrekke seg talentfulle unge mennesker», sier han videre. Kaiser nevner ikke Richard Florida eksplisitt, men det er åpenbart at han lurer i bakgrunnen. Hva dette kan innebære i forhold til «nye» turister er ikke kjent, men som en av verdens største ikoner i populærmusikken etter Den andre verdenskrig, har Dylan nå et stort og stadig voksende publikum. Musikken hans appellerer også til et yngre publikum.

Etter at stiftelsen kjøpte Guthrie-arkivet bygget de et minimuseum i sentrum av Tulsa, med interaktive skjermer for publikum og en stab til hjelp for mer profesjonelle brukere, inklusive forskere.

Det var i september 2014 at Glenn Horowitz, som driver en bokhandel for sjeldne bøker og brev,  ringte til direktøren for Kaiserstiftelsen og sa at han hadde kommet over en musikksamling av «global betydning». Det kunne bare dreie seg om to navn: Dylan eller Beatles. Horowitz var mannen som forhandlet frem salget av Guthrie-arkivet.  

Med årene var det stadig flere som viste interesse for og var nysgjerrige på det arkivet man antok at Dylan hadde samlet opp gjennom årene. Da en håndskrevet kopi av Like a Rolling Stone, en av Dylans meste kjente sanger, ble solgt for mer enn 2 millioner dollar på en auksjon hos Sotheby i 2014, økte interessen betraktelig. Samtidig sørget folk tett på Dylan at det ble ansatt en arkivar.

Horowitz har tidligere meglet frem salget av arkivene etter store amerikanske forfatter som Norman Mailer, John Updike og Kurt Vonnegut. Det har gjort ham til den mest innflytelsesrike megleren av  denne typen arkiver. Et så omfattende og betydelig arkiv som Dylansamlingen kunne i utgangspunktet gått til hvilket som helst av de store og kjente amerikanske universitetene; de ville stå med åpne armer. Men det ønsket ikke Horowitz. Han ville ikke at det skulle drukne og konkurrere med oppmerksomheten fra andre historisk, viktige arkiver.  

Kaiser håper at arkivet på sikt kan bli en magnet både for forskere og internasjonale kulturturister kanskje på jakt etter et svar i vinden.