Det globale musikkmarkedet økte med 3,2% fra 2014 til 2015. For første gang selges det mer musikk digitalt enn i fysiske formater. Digitale inntekter utgjør nå 45 prosent av den totale omsetningen, sammenlignet med 39 prosent for fysisk salg.
Fakta
IFPI
  • Om lag 1.400 store og selvstendige selskaper i mer enn 65 land er i dag medlemmer av IFPI, International Federation of the Phonographic Industry.
  • IFPIs mål er å fremme verdien av innspilt musikk, sikre rettighetene til plateprodusentene og utvide kommersiell bruk av innspilt musikk i alle markeder hvor medlemmene opererer.
  • IFPI Norge ble i 1939 og er en forening for norske plateselskaper, som per dato teller 14 medlemmer, inklusive datterselskaper av de tre største internasjonale plateselskapene Universal Music, Sony Music og Warner Music.
  • IFPI Norge samarbeider med foreningen for de uavhengige, norske plateselskapene som organisert i FONO. IFPI Norges medlemmer står for over 90% av musikksalget i Norge.

Musikk i alle kanaler alltid

Det viser rapporten Global Music Rapport 2016 fra det internasjonale IFPI byrået, som nylig ble fremlagt. IFPI, International Federation of the Phonographic Industry, er interesseorganisasjonen til den internasjonale plateindustrien over hele verden. Du kan lese hele rapporten her.

Totale næringsinntekter økte med 3,2 prosent til totalt 15,0 milliarder dollar. Dette er bransjens første betydelige på nesten to tiår. De digitale inntektene utgjør nå mer enn halvparten av innspilt musikk i 19 markeder. Samtidig oppveier en 45,2 prosents økning i streaminginntektene nedgangen i nedlastinger og fysiske formater.

-Etter to tiår med nesten uavbrutt nedgang, representerer 2015 to viktige milepæler for innspilt musikk: Omsetningsvekst globalt og digitale inntekter er nå for første gang større enn fysiske formater. Dette gjenspeiler en bransje som har tilpasset seg den digitale tidsalder og kommet sterkere og smartere, sier IFPIs konsernsjef Frances Moore i en pressemelding. Hun mener dette bør være gode nyheter for musikkskapere, investorer og forbrukere.

Bekymret for opphavsrettsinntektene

Men samtidig mener hun det også er god grunn til en dempet feiring, fordi ikke nok av inntektene  tilfaller opphavsrettshaverne.

- Budskapet er klart og kommer fra et forent musikkmiljø: Gapet mellom de økte inntektene til de kommersielle aktørene, og hva rettighetshaverne sitter igjen med er for stort. Endring er derfor nødvendig, sier hun videre.

IFPI mener derfor at en voksende kreativ sektor nå bør være forpliktet til å se nærmere på lovgivningen omkring opphavsretten. Det norske regjeringen sendte nylig ut forslag til ny opphavsrettslov ut på høring.

Les lovforslaget her.

Les Kunnskapsverkets artikkel her.