Verdens eldste og største kunstmesse, Art Basel i Sveits, får hjelp av Richard Florida når de nå lanserer Art Basel Cities Initiativ, et globalt byutviklingsprogram. Målet er at de utvalgte byene på sikt skal bli attraktive, internasjonale kulturdestinasjoner.

Bykuratering for morgendagens byer

Dermed er det klart at Art Basel, som ble etablert i 1970 av tre gallerister utvider sin portefølje til ikke bare å være kunstutstilling/møteplass/salgsmesse. Nå ønsker de å bruke sin kunst og kurator-kompetanse til også å kuratere moderne byutvikling. Fra før har de ekspandert til Miami og Hong Kong. 

Konkret går det nye initiativet ut på at de fremover skal utvikle kulturelle arrangementer med internasjonal resonans. I følge en pressemelding vil de "… tilby den moderne verden nye muligheter til å oppdage og engasjere med kulturscener over hele verden". Som en del av dette initiativet, vil Art Basel arbeide med utvalgte partnerbyer for å utvikle levende og innholdsdrevne programmer som er spesifikke for byen og koble dem til den globale kunstverden gjennom sitt nettverk.

Dette dreier seg med andre ord om hvordan kunstrelaterte prosjekter kan være en driver for  byutvikling og det de selv kaller for "å utvikle sine individuelle kulturlandskap". I tillegg til å være vert for unike kunstarrangementer i partnerbyene, vil programmet hente prosjekter fra disse byene tilbake til Art Basel og gi dem flere plattformer for å engasjere seg med Art Basels internasjonale publikum.

"I Miami hevder de at messen har hatt en økonomisk effekt på nærmere 500 millioner dollar i løpet av uken den pågår." 
Richard Florida. Foto: CommonWikipedia
Fakta
Art Basel
  • Art Basel ble grunnlagt i 1970 av de tre galleristene Trudi Bruckner, Balz Hilt og Ernst Beyeler.
  • Messen er primært en visings og møteplass for gallerier, museer og kunstnere, men er også åpen for vanlig publikum. Hvert år lages et eget kunstprogram i samarbeid med vertsbyenenes lokale institusjoner. 
  • Art Basel arrangerer nå kunstmesser i Basel, Miami Beach og Hong Kong.
     

Inkludering

Når Art Basel har besluttet å samarbeide med en by, vil det være en høringsprosess som involverer sentrale aktører fra den lokale kunstscenen for å identifisere byens kulturverdier, infrastruktur og ressurser, og hvordan et samarbeid med Art Basel kan bidra til en positiv byutvikling. Det er på dette stadiet at de vil samarbeide med professor, geograf og urbanist Richard Florida, som ved siden av å undervise og skrive også leder og driver rådgivningselskapet Creative Class Group. Det var i 2002 at Florida var med å endre den teoretiske og praktiske tenkningen omkring hva som driver utvikling av byer og regioner gjennom den banebrytende boken "The Rise of The Creative Class". Boken – og teoriene til Florida – fikk en enorm spredning både hos akademikere, men ikke minst byplanleggere, urbanister, inklusive mange norske kultursjefer i deres jakt på å skape en attraktiv by. På norsk fikk dette også navnet stedsutvikling.   

Andre sentrale bidragsytere er store kommersielle aktører som BMW, med sin BMW Art Journey og luksusprodusenten Davidoff (en av verdens største sigarprodusenter, ved siden av parfyme og lærvarer med mere) og deres tilsvarende Arts Initiative. Art Basel skal også bruke sin kunnskap omkring crowdfunding, eller folkefinansiering. Gjennom dette initiativet har Art Basel støttet grasrotorganisasjoner over hele kunstverdenen ved å godkjenne utvalgte non-profit kulturinstitusjoner og gi dem global eksponering. Art Basel crowdfunding initiativ i samarbeid med den amerikanske crowdfundingplattformen Kickstarter har reist nesten $ 800.000 USD fra over 5000 støttespillere til over 34 prosjekter siden den ble lansert i 2014. Blant disse byene er: Detroit, USA; Kabul, Afghanistan; Lagos, Nigeria; Mexico City, Mexico; Port-au-Prince, Haiti, Rio de Janeiro, Brasil; San José, Costa Rica og Vancouver, Canada.

Men Art Basel er også klar over den økonomiske verdien de har gjennom sine egne arrangement. I Miami hevder de at messen har hatt en økonomisk effekt på nærmere 500 millioner dollar i løpet av uken den pågår. 

-Siden Art Basel ble lansert for 14 år siden har antall kunstgallerier vokse fra 6 til over 130, sier ordfører i Miami Beach, Philip Levine i pressemeldingen fra Art Basel.